top of page

אפשר גם אחרת -יוגה ככל שמתבגרים / הדס חסון

היוגה היא נקודת מוצא לתהליך של שיפור בגופנפש האדם המתבגר. באילו דרכים?

ראשית נבחן כיצד עצם הגדרת "הזדקנות" עשויה להוביל לשינוי 

 

   החיים כתהליך של שינוי ולא כמצב סטאטי  

 

אכן, אי אפשר באמת לעצור את ההתקדמות לאורך שלבי החיים והמאמין בכך חי באשליות.

אך אפשר להגדיל מודעות ועל ידי כך ללמוד מה נכון לגוף ומה לא, להזדקן בחן מתוך קידום הגמישות גופנית והמנטאלית עם זרימה אנרגטית חלקה וסילוק חסימות, עם גוף שקט והכרה שקטה (בילו , א. ק.מורים מאי 2004).

כפי שנאמר לעיל, אפשר לדבר על מצב ולכנותו "זיקנה", אך אפשר גם, (בדומה לגיל העשרה ותקופת ההתבגרות) לדבר על תהליך ולכנותו: "הזדקנות". כי ההזדקנות היא תהליך, בהיותה חלק בלתי נפרד  מתהליך החיים מתחילתו עד סופו הכינוי "האדם המזדקן" עדיף על פני "זקן" או "קשיש". כשמדובר בתהליך ולא מצב ניתן להתייחס אל הדינאמיקה שבו, והוא טומן בחובו אפשרות לשינוי. זאת, בניגוד ל"צילום מצב" של "זקן" המשדר מסר סמוי של מצב סטאטי ומקובע, פאסיביות ו"אין הרבה מה לעשות".

בהתייחסות הדינאמית לדברים גלומה האפשרות להיות אקטיבי, ליזום כדי לשפר ולהשפיע שהשינוי יהיה לטובה, להיות "בורא" ולא "קורבן" בכול מצב ובכול גיל
וזהו נדבך בסיסי בהשקפת היוגה: 

כל אדם יכול להשתפר מהנקודה בה הוא מצוי ומספיק 15 דקות תרגול כול יום, אבל ההתמדה היומיומית מניבה תוצאות, מציין ד"ר א. בילו, מורה בכיר ליוגה.

רבות מן הבעיות בגיל מבוגר נובעות מחוסר פעילות גופנית מתאימה, אכילה שגויה ונשימה רדודה. יש לגוף יכולת לגייס כוחות שיקום אדירים, ואפילו לאחר זמן קצר של תרגול יוגה השינה משתפרת, האנרגיה מתרבה והגישה לחיים נעשית חיובית משהייתה." (ספר היוגה המדריך השלם, 1999).

 

   מהי השפעת התירגול היוגי ביצירת השיפור?   

 

השפעת החוויה המנטאלית

 

היוגה נעזרת בהדמיה ובתרגילי גוף, שכן היא פעילות הרמונית של הגוף, ההכרה, והנפש כאחד. בתהליך מדורג של אימון גופני ונשימה נכונה לומד האדם להכיר את גופו יותר ויותר מפעם לפעם, והשליטה במחשבותיו וברגשותיו (כעס, חרדה וכו') הולכת וגדלה.
את מקומם של רעלים פיזיים, פחדים ובדידות תופסים בהדרגה הביטחון, השלווה, השמחה, התמקדות פנימית קונסטרוקטיבית, והתייחסות חיובית לסביבה.
היוגה מקרבת לטבע. התנוחות מכילות בתוכן משמעות פנימית הלקוחה מעולם הטבע. ומקדמות אחדות והרמוניה עם היקום סביב. (מרגישים גבוהים וחזקים כמו הר, יציבים וזקופים וצומחים מעלה כמו עץ), וע"י כך עולה הדימוי העצמי שאולי נשחק מתגובות ודעות קדומות.

 

השפעת הנשימה היוגית על איכות החיים ואורכם

 

"הנשימה היא הפעולה הביולוגית החשובה ביותר בגוף ...צורת חיינו הביאה לכך שבן זמננו שכח את האופן הנכון של ישיבה, עמידה, הליכה ונשימה..."(יסודיאן, שם) ונשימה נכונה חשובה מאוד בכול גיל ובוודאי בגיל המבוגר. ביוגה לומדים  את אופן הנשימה הנכונה: מדויקת, איטית, עמוקה וסדירה וכך מגיעה אנרגיית החיים שחכמי הודו כינו בשם "פראנה", לכול רובדי הגוף והמוח ומשפרת את מצב האיזון הכללי. מעבר לכך, היוגים הקדומים והרישים האמינו שאורכם ואיכותם של החיים מוכתבים על ידי קצב הנשימה. הם הסיקו זאת מהתבוננות במספר הממוצע של נשימות בעלי החיים, וראו שנחש אשר נושם כשתי נשימות בדקה חי כחמש מאות שנה, צב נושם כשש נשימות וחי בין מאתיים עד שלוש מאות שנה וגם פיל נושם מעט ומאריך ימים, לעומת זאת כלב נושם כששים נשימות בדקה וחי בסביבות שש עשרה שנה. (סטיאננדה, 2002)

(בילו.א. סדנת אביב 2005 ).

 

השפעת תירגול האסנות

 

ריפוי מחלות ורפואה מונעת, ע"י:

 

  • עיסוי אברים פנימיים ובלוטות

  • הגברת זרימת דם

  • שיפור תיפקוד בלוטות ההפרשה הפנימית: ובכך הארכת תוחלת החיים ואיכותם

  • שיפור הריכוז והזיכרון

  • שיפור מצב הרוח

  • סילוק כבדות ועייפות מהגוף

  • יצירת שקט בהכרה, מושב המחשבות

  • פתיחת חסימות (התנוחות עובדות על 500 נקודות אקופונקטורה בגוף)

 

20 דקות של תירגול אסנות ביום שומרות על גמישות עמוד השידרה, בו תלויים ה"נעורים".

 

   בתירגול חשוב לדעת לא רק מה לעשות , אלא איך   

 

לשהות בתנוחה,  כמוסבר להלן:

"תנוחות היוגה משפרות גמישות וחוזק הן של השלד והן של העורקים.....(ככל שהאדם הולך ומתבגר, עמוד השדרה שלו מתקשה הואיל והקישורים שלו נעשים יותר מתוחים. המבנים הקישורים הם רצופים, ואם התנועתיות מוגבלת בתחום מסוים, הקשר כולו מושפע, דבר זה גורם לאי-תנועתיות כללית של הגוף". (ספר היוגה השלם , 1996).

לצורך שמירתו או שיקומו של שיווי המשקל הפיזי, המנטאלי והרגשי בגוף,  חשובה השהייה בתנוחה.


השהייה בתנוחה תוך העדר תנועה גמור קשה יותר מתרגול מאומץ אך שכרה רב יותר מכמה סיבות: 


- השהייה בתנוחות נותנת זמן להתרכז בגוף ולפתח את כושר הריכוז. השליטה בפעולת הגוף ובפעולותיו הפיסיות מתגברת עקב כך.
- עקב חוסר התזוזה בגוף אפשר להגיע למצב של שקט ולפתח יציבות נפשית וגופנית.
- במקום להתבזבז בתנועתיות יתר, נחסכת, מצטברת ומשתחררת כמות עצומה של אנרגיה בגוף: "הדבר דומה לבניית סכר בפני נהר. הכוח נאגר וזה נותן לנו מלאי כביר של אנרגיה. בעזרת תרגילי ההאתא-יוגא אנו בונים, אגב הפאסיביות שלנו, סכר בפני החיים ואוגרים את הכוחות הממושמעים. אנו יכולים לבצע תרגילי האתא יוגא אף אם..עייפים...כי התרגילים הפסיביים אינם מוסיפים לעייפות.להיפך, לאחר התרגול נרגיש רעננים במידה רבה." (יסודיאן, 1959 , עמ' 65 ).
- הגמשת שרירים: השרירים נמתחים בהדרגה עד למכסימום יכולתם בגיל הנתון, הדם זורם באופן שווה ובלי מאמץ יתר. מדובר בשרירים שתועלתם מגוונת וכללית ולא כאלה המפתחים עוצמה בשטחים מוגבלים, כגון שרירי הזרוע של מתאגרף. אפשר להתגבר על מגבלות של השרירים מהר יותר, בעזרת אמון בתנוחות היוגא, מאשר על ידי כל צורה אחרת של תרגילים.

- תוך מתיחה, הרפיה ונשימה עמוקה בריכוז מלא והכוונת התודעה פנימה, מתגבר מחזור הדם והפראנה לאיברים הפנימיים ולבלוטות ההפרשה הפנימיות, ונוצרת פתיחת מחסומים אנרגטיים (א.בילו, ק.מורים 2004),
דבר זה מתרחש כיוון שבשהייה בתנוחות נוצר לחץ המפתח חום, וזה מעורר את מרכזי העצבים ומגביר את מחזור הדם.

 

רציפות ועקביות בתירגול

 

האדם נדרש להתאמן באופן רציף ולאורך שנים כדי לשמור על התוצאות. יש תקופות של התלהבות ואחריהן כוונת הלב דועכת, אך חשוב לא להיטלטל על גלי ההכרה ולהתמיד.
אמנם מגוון שיטות לגופנפש קיים בעולמנו, אך היוגה הקלאסית מיוחדת ביתרונותיה. 
  

   היוגה העתיקה - כאלטרנטיבה לשיטות אימון במערב, מאפשרת להתבגר עם יתרונות משמעותיים   

 

בשיטה היוגית בת 5,000 השנים, שמייסדיה היו בעלי ידע עצום, שאיננו נופל מזה של כול התורות המודרניות, האמינו שפיתוח שרירי הגוף בלבד אין פירושו בהכרח גוף בריא, כפי שסוברים בדרך כלל, כי הבריאות היא מצב, שבו כול האיברים מתפקדים בצורה מושלמת תחת הפיקוח הנבון של ההכרה.  ס. יסודיאן בספרו "יוגה ובריאות" מציין  "השיטה העתיקה של תרגילי היוגה שמוצאה בהודו, משפיעה לטובה על מערכת העצבים...אברי העיכול, בלוטות ההפרשה הפנימית ואברי ההפרשה... מחזקת שרירי הבטן ועמוד השדרה... הסגולות הרוחניות מתחזקות... במכון בעיר "לונבאלא" בהודו נבדקים תרגילי היוגה במכשירים מדעיים ותוצאותיהם המפתיעות מתאשרות מבחינה רפואית". (יוגה ובריאות, 1959).

כשמדגישים את רלוונטיות היוגה דווקא לתהליך ההזדקנות, חשוב לציין כי: "ההבדל היסודי בין תרגילי היוגה לתרגילים הפיסיים הרגילים הוא הימנעות מתנועות חריפות ומהירות. תנועה מהירה של שרירים גורמת ללחץ עצום על הלב, התנועות הן איטיות והדרגתיות עם הרפיה ונשימה נכונות. תרגילי היוגה נותנים לשרירים ולרצועות מתיחה איטית ולא אלימה, ללא הכיווץ החזק שיוצרים רוב ענפי הספורט. התנועות האיטיות והנשימה העמוקה מגבירים את אספקת החמצן לשרירים ומונעים את הצטברות חומצת החלב בסיבים. כך במקום העייפות ואובדן האנרגיה, הגוף נמלא מרץ, ומצבורי האנרגיה מתחדשים." (ספר היוגה השלם, 1996)

 

מכאן אנו למדים ש:

 

1. תנוחות היוגה אינן צורכות אנרגיה, אלא האדם זוכה להיטענות באנרגיה.

2. כול הגוף מגיע לידי מתיחות בעוצמה שווה בלי תנועות פתאומיות, עזות או זעזועים.

3.  "האסנות מספקות לאיברים הפנימיים עיסוי התעמלות  פנימית מיוחדת במינה, שאין דומה לה בשיטת ספורט כלשהי בעולם" על ידי הנשימה (יסודיאן, 1959 ) למשל: עיסוי אברי הבטן ע"י הסרעפת בנשימת יוגי מלאה. עיסוי בלוטות ההפרשה הפנימית, בלוטת התריס למשל.

4. ברמה הפיסית הבסיסית יותר, השהייה בתנוחות תוך הכוונת התודעה ובקרת הנשימה מאפשרת הובלת הפראנה לחלקים ולאברים חשובים בגוף בכלל, ובפרט -עוררות הצ'אקרות, מרכזי העצבים הראשיים ובלוטות ההפרשה הפנימית – מרכזי האגירה והפיזור של אותה פראנה.

5. השהייה בתנוחה מתלווית על ידי הכוונת החשיבה ולימוד השליטה בה. היוגים רואים במחשבה כשלעצמה כוח פעיל בעל עוצמה שאין שני לה, העשוי להשפיע לא רק על האדם עצמו, אלא אף על תפיסת הסביבה אותו.
"יש לזכור, שהמחשבה מדבקת מאוד, מדבקת אפילו יותר משפעת. מהחשבה נעימה בתוכך מייצרת מחשבה נעימה באנשים איתם אתה בא במגע...
שמור את לבך צעיר. אל תחשוב :"הזדקנתי". אל תחזיק אפילו במחשבה כזו. בגיל שישים חשוב: "אני בן 16". כפי שאתה חושב, כך אתה נהיה. זה חוק פסיכולוגי גדול... (שיבננדה, ללא שנה, עמ' 31 ).

6. בספורט מערבי הפעלת הגוף היא העיקר. היוגה מציגה אלטרנטיבה: 
גם אם קיימת פעם הגבלה ניכרת ביכולת להפעיל את הגוף, ישנה אפשרות לתרגל את הגוף באמצעות אימון  בנשימה בלבד (תרגילי הפראניאמה)

7. מתוך ההבדל האחרון נובע הבדל נוסף וחשוב: ז מ י נ ו ת   ו ת ד י ר ו ת   ה ת ר ג ו ל     
משלמדנו את הטכניקה הבסיסית - את נשימות היוגה אפשר ורצוי לתרגל בכול זמן ובכול מקום. את תרגילי הריכוז ניתן ואף רצוי ליישם על פעולות פשוטות ויומיומיות, - פשוט להתאמן במיקוד הריכוז תוך כדי  כל פעולה ולהגדיל שקט פנימי בעיצומה של פעילות אינטנסיבית כלשהי. 
State of mind" " תמידי של שקט ושלווה פנימיים, זהו לפי יסודיאן המפתח לאריכות ימים.

 

   לסיכום, ככל שמתבגרים, היוגה מקדמת, בין השאר:   

 

יכולות במישור המנטאלי

 

  • חיזוק הדימוי העצמי, המודעות לגוף ולאישיות ופיתוח הביטחון העצמי

  • סילוק חרדות פחדים ומתחים

  • חיזוק אופטימיות כוח רצון ושמחה

  • הפחתת נדודי שינה

  • חיזוק יכולת הריכוז והזיכרון וגירוש עייפות

  • שקט בהכרה

 

יכולות במישור הפיזי

 

  • שיפור הגמישות התנועתיות והחוזק של המפרקים, או ייצוב מצבם והקלת הכאב.

  • מתן מענה לכאבי גב, ריווח בין הקישורים בע"ש, הרפיית המתיחות בהם והגמשת  עמוד השדרה, מבלי להטיל מאמץ יתר,.

  • שיפור  היציבות ותחושת איזון ושיווי המשקל למניעת נפילות.

  • וויסות נכון יותר של זרימת הדם בגוף כולל לראש. (ובכך שיפור גמישות העורקים, קליטת חמצן באברים, רמת לחץ הדם,).

  • חיזוק מערכות פונקציונאליות בגוף (מערכת הלב,מנגנון הנשימה, העצבים, העיכול).

  • שיפור תיפקוד המערכת ההורמונאלית (הבלוטות האנדוקריניות : בלוטת האיצטרובל, התריס, האדרנל ועוד)

  • שיפור ניקוי הגוף מפסולת ותיפקוד אברי ההפרשה שלו.

  • השבת האיזון בין שני הכוחות המנוגדים בגוף: (אנרגיות חום וקור, "שמש" ו"ירח")

  • חיזוק המערכת החיסונית.

  • חיזוק מערכת השלד והעצמות (תוך הרפיה והארכה של השרירים).

  • חיזוק רצפת האגן.

  • שיפור תפקוד החושים.

 

 

   ביבליוגרפיה:   


- יסודיאן, ס. האיך, ח.  (1959) , יוגא ובריאות, ירושלים: י. מרכוס. 
- שיבננדה (1999 ). יוגה המדריך השלם. תל-אביב, מודן.
- שיבננדה, ס. (ללא שנה). כוח המחשבה, מדריך לטיפוח המודעות והמחשבה.  , ישראל: אסטרולוג
- דיווננדה, ס.ו. (1996 ). ספר היוגה השלם. ישראל: רשפים.
- Satyananda, S, S. (2002 ). Asana Pranayama Mudra Bandha. Bihar Yoga School,  India: Yoga Publications Trust.

bottom of page