top of page
במה שונה שיעור היוגה מכל אימון גופני?

היוגה איננה שיטה גופנית בלבד. ביוגה אנו נמנעים באימון מביצוע תנועות חריפות ומהירות על מנת למנוע עומס יתר על הלב.

זוהי שיטה כוללנית של גוף נפש והכרה, שמטרתה להביא את האדם למימוש העצמי שבתוכו. כדי להגיע למטרה זו מדגישים בשיעורים את פיתוח כושר הריכוז והשליטה על המחשבות בצד העבודה הגופנית, שמביאה עימה השפעות חיוביות רבות על מערכות הגוף השונות. לכן אין ביוגה חזרות על תרגילים שהן רק טכניות וחסרות נשמה.

התרגילים מבוצעים תוך ריכוז מחשבה עליון ודמיון מודרך, ומחשיבים מאוד את הכוח הבונה של התודעה.

דגש רב מושם בשיעורים על הנשימה המקשרת בין גוף לרוח. הכרת סודות הנשימה הנכונה היא הבסיס לתירגול הגופני בשיעורים אלה.

היוגים הבינו שהבריאות קשורה בעיקר לפעילות הבלוטות ופונקציות ההפרשה בגוף. לכן התירגול בשיעורים מתייחס גם למסגרת הגוף ושריריו החיצוניים, וגם לבריאותם של האיברים הפנימיים, המערכת ההורמונאלית, ואברי ההפרשה. אני ממליצה לקרוא עוד על כך במאמרי אפשר גם אחרת- יוגה ככל שמתבגרים

עיקר השוני בשיעור יוגה נובע מכך שכאשר שמתרגלים יוגה מתחברים למסורת עתיקה שהוכיחה את יעילותה לאורך אלפי שנים.

כיוון שהשליטה על הגוף היא צעד ראשון וחשוב לקראת מימוש הפוטנציאל העצמי, נתאמן לפי מערכת תרגילים הנקראת "האתא-יוגה". תרגילים קדומים אלה קיימים כבר לפחות 5,000 שנה.

אינני גמיש, איזה סיכוי יש לי להצליח לפתח גמישות ביוגה?

גם אם אינך גמיש היום, תוכל להיות גמיש יותר מחר הן ביחס לעצמך והן ביחס למה שהיית בעבר. נכון שישנם רכיבים כמו ירושה גנטית, גיל ומין, אך הגורם הדומיננטי באמת באפשרות לשפר את הגמישות איננו אף אחד מאלה.

הגורם הזה מורכב משני חלקים: עבודה רציפה ואמון בעצמך. הפוטנציאל לגמישות קיים בגוף עוד מילדות. לאחד יותר ולאחד פחות. כאן רלוונטי לענייננו הסיפור על הצב והארנב.

זה שאף פעם לא נחשב גמיש, אך החליט לשנות את המצב ולהתאמן באסנות היוגה בעקביות ובהתמדה יהפוך בהדרגה להיות אף יותר גמיש מזה שהיה גמיש בצעירותו אך לא טיפח ושמר על גמישות זו לאורך השנים.

אפשר לראות את החיים כסידרה של מצבים קבועים המחוברים זה אל זה ברצף כרונולוגי. לעומת זאת, אפשר לראות אותם כתהליך של שינוי מתמיד על רצף כרונולוגי של ציר הזמן. השינוי שנגרם על ידי הנסיבות הוא פאסיבי ובלתי תלוי בנו, כמו שינוי גיל למשל. אבל בהחלט הרבה מאוד כן תלוי בנו, ובבחירות שאנו עושים. האדם עצמו יכול לבחור להשפיע על כיוון השינוי באופן אקטיבי ולשנות את מהלכו מתוך בחירה מודעת. תרגילי היוגה מיועדים בין השאר כדי לשמור על העיקום הנכון של עמוד השדרה ולקדם את גמישותו.

זה נעשה על ידי הארכת הקישורים באיזור השידרה, מקדימה ומאחורה. כמו כן מסייע התירגול להארכת השרירים בידיים וברגליים, וזה משפר משמעותית את אופן יציבת הגוף.

כדי לסייע בהכנת הגוף לקראת היוגה, משולבות בקצרה תנועות משיטת פלדנקרייז במהלך השיעורים.

איזה סוג של יוגה מתרגלים בשיעורים?

השיעורים כוללים טכניקות עתיקות המבוססות על מסורות בנות אלפי שנים:
· האתה יוגה - אימון יכולות הגוף הפיזי. · פרנאימה - אימון יכולות הנשימה. · ראג'ה יוגה  - אימון המחשבה והריכוז. · פלדנקרייז - הרמוניה בתנועתיות הגוף. המיוחד בתירגול בסטודיו "בשביל היוגה" הוא שילוב כל אלה למירקם אחד: גוף חזק המכוון על ידי מחשבה איתנה.

שנות הנעורים כבר מאחורי. האם תירגול היוגה הפיזית (האתא-יוגה) יתאים לי?

שני דברים עיקריים צריכים כאן לקחת בחשבון: בריאות וכושר גופני. נכון שככל שעולה הגיל גדלה הסבירות לקיום בעיות רפואיות, אך אין הדבר הכרח המציאות.

יש לשקול האם השיטה מתאימה לאדם בהתאם להיסטוריה הרפואית שלו. במידה ולאדם יש מגבלה רפואית, צעיר או מבוגר, טוב יעשה אם יתייעץ קודם כל עם רופאו האישי לפני הצטרפותו לשיעורים, וכמובן ישתף אותי בכך.

כמו כן חשובה רמת הכושר הגופני. אם מגיע תלמיד חדש מבוגר למדי אך מנוסה בשנים רבות של תירגול, מגוון שיעורי יוגה בוודאי יתאימו לו. מעבר לכל ההתייעצויות עם גורמים חיצוניים, אדם יכול וצריך להכיר את עצמו ולדעת בכנות מה טוב לו.

חשוב לציין שביוגה יש רמות קושי שונות. קודם כל יש לבדוק תמיד אם ניתן לשלב את התלמיד בשיעור בהתאם לנתונים האישיים ורמת היכולת שלו.

לקריאה מעמיקה יותר בנושא תירגול ההאתה- יוגה ביחס לשאלה זו לחץ כאן

האם תירגול יעזור לי לפתור בעיות רפואיות?

תנוחות יוגיות אינן תרופות ואינן אמורות להחליף תרופות קיימות, אך חשיבותן לבריאות רבה לאין שיעור, במיוחד אם הן נעשות עם הדרכה מתאימה והכוונת הפראנה (כוח החיים) בתוך הגוף במהלך התירגול.

יש להתייחס לכל בעיה בנפרד ולכל אדם בנפרד, כיוון שהשפעות התירגול עשויות להיות שונות מאדם לאדם. אך בכולם קיים אותו כוח חיים, אותה "פראנה", וזוהי התרופה העיקרית של היוגי. כל מה שצריך הוא לדעת איך להיעזר בה ולהאמין בעוצמה שלה.

כוח רצון ואמונה הם אבני יסוד משמעותיים בתהליך הריפוי. אלה יובילו לעקביות ולהתמדה בתירגול, ורק על ידי התמדה בתירגול ניתן לצפות להשתפרות. פעולתם המבריאה של תרגילי היוגה נבדקה למשל, במחקר רפואי שנערך במכון "קוואליאדאם" (Kaivalyadham) בעיר לונאבלה שבהודו. המחקר שנערך תחת פיקוח מדעי מחמיר הניב תוצאות מפתיעות המתאשרות מבחינה רפואית.

על השואף לריפוי להבין עם זאת, שחלק מהחוליים נובע מניהול אורח חיים הנוגד את חוקי הטבע. גם היוגה וגם האיורוודה, הרפואה ההודית המסורתית, מקיימים זיקה עמוקה לטבע ולחוקיו. תירגול תנוחות בלבד ללא התחשבות בחוקי הטבע לא ישפר את המצב. חלק נכבד ממשוואת הריפוי הינו תעסוקה נכונה, אכילה נכונה, שינה נכונה, גישה נפשית ומחשבתית נכונה, ובקצרה: קיום אורח חיים מתון ומאוזן בכל הרבדים החשובים.

בכל מקרה אין לשנות או להפסיק טיפול קונבנציונאלי במהלך האימון ביוגה. היוגה תתמוך בטיפול כזה ותהווה עבורו השלמה.

יש לי בעיה בחוליות הצוואר/הכתפיים או באיזור אחר לאורך עמוד השידרה.
האם היוגה יכולה לסייע לי? /הכתפיים או באיזור אחר לאורך עמוד השידרה.

קיימים בעמוד השידרה ארבעה עיקולים מוגדרים - בצוואר, בחזה, במתניים ובאגן הירכיים. אלה יוצרים עיקום נכון של עמוד השידרה ומקנים לו גמישות וקפיציות.

תרגילי היוגה ישמרו על אותו עיקום נכון של עמוד השדרה ויגדילו את גמישותו על ידי הארכת הקישורים והרצועות מקדימה ומאחורה.

תנוחות יוגיות כמו תנוחת הדג ועמידת כתפיים, מותחות את הקישורים בעמוד השדרה הצווארי ומשחררות את הלחץ העצבי הנוצר עקב התקצרות הקישורים בבסיס הגולגולת.

קיימת אפשרות להיעזר בתנוחות הללו במקרים של מכאובי ראש, כתפיים וזרועות אם הם נגרמים מהתקצרות כזאת.

כדי למנוע נוקשות יתר בעמוד השדרה, נתרגל תנוחות יוגה המושתתות על תנועה לארבעה כיוונים- כפיפה קדימה, אחורה, הצידה ופיתול. כך תישמר תנועתו וגמישותו של עמוד השידרה לשנים רבות, עד זיקנה ושיבה.

אין לי ניסיון קודם.
האם אוכל להשתלב בשיעורים?

ניתן להצטרף לשיעורי היוגה ללא ניסיון קודם.

כמה משתתפים יש בשיעור?

בקבוצות מתאמנים עד כשישה אנשים, כדי לאפשר יחס אישי באימון לכל אחד מהמשתתפים ולשמור על האוירה המשפחתית והחמה שמתגבשת בקבוצות.

מהו אורכו של השיעור?

אורכו של השיעור הינו שעה ורבע.

האם אני צריכ/ה להביא מזרן מהבית?
ומה כולל הסטודיו? /ה להביא מזרן מהבית?

לאור הקורונה התלמידים מתבקשים להגיע עם מזרן אישי מהבית, צעיף/גומייה אלסטית,  כרית אישית וכן מגבת גדולה לפי הצורך.
הסטודיו מספק את כל מה שנדרש לאוירת תירגול ייחודית: כלי נגינה אותנטיים, קערות טיבטיות, גונג, פעמונים ועוד. וכמובן- כוס צ'אי הודי או תה צמחים בסיום השיעור./גומייה אלסטית,  כרית אישית וכן מגבת גדולה לפי הצורך.

האם בשיעור יש הפרדה בין גברים לנשים?

אין הפרדה מכוונת.

כל קבוצה בהתאם למשתתפיה.

האם האימון ביוגה הוא פיזי או מנטאלי?

באופן עקרוני השיעורים מורכבים משני חלקים: החלק הפיזי הינו "האתה- יוגה" וכולל הכנה לאסאנות (=תנוחות היוגה) בתנועה בשיטת פלדנקרייז, תירגול מעמיק של האסאנות הן לפי שיווננדה יוגה והן לפי ויניאסה יוגה.

החלק השני כולל תרגילי ריכוז של ה"ראג'ה- יוגה", יוגת השליטה במחשבה.

קיימת הפרדה לשני החלקים בשיעור (חלק מעשי ומנטלי), אך בפועל התירגול המנטלי מלווה אותנו במהלך כל השיעור והינו חלק בלתי נפרד מהתירגול הפיזי.

יש לי בעיה להתרכז והייתי רוצה להסתייע ביוגה כדי להשתפר. האם זה אפשרי?

אכן, אינך לבד. אנו חיים בתקופה בה ההכרה מרבה לקפוץ מדבר לדבר והתקשורת המפותחת תורמת לכך. החושים מתרוצצים ללא הפסק, יש עודף אינפורמציה וכושר הריכוז הולך ופוחת.
מדע היוגה החל לצמוח בזמנים הפרהיסטוריים, שבהם האדם חי בטבע ולא היה חשוף ללא הפסקה לגירויי הציוויליציה המודרנית.

מובן מאליו שחכמי הודו היו חשופים לפחות קשיים מאשר אנו כשרצו להתרכז.
אך
דווקא כיום, לנוכח הפיתויים הרבים, היוגים משבחים את מי שמתעקש להתמיד באימון ולא מוותר. בגלל מאפייני תקופתנו, אפילו הישג קטן כיום נחשב לדעתם בעצם להישג עצום.

הם גם נותנים לנו כלים כדי להתאמן בעזרתם. מדובר בתחום ששמו "ראג'ה- יוגה", היוגה המלכותית.
הראג'ה-יוגה כוללת סדרה של תרגילי ריכוז שנלמד בשיעורים. מקור הלימוד הוא שיטה הודית עתיקה בשם "בריגהו יוגה" שמטרתה להשקיט את ההכרה ואת החושים ולתקן מידות מוסריות, כדי להתחבר לבסוף למקור הכוח האמיתי של האדם, לנשמה.
צריך להבין שלמדע היוגה שתי בחינות: פיזית ורוחנית. 
טיפוח הגוף הפיזי ושמירה על בריאותו הם חיוניים לריכוז, שכן הגוף הינו המקום שבו ההכרה שוכנת. אך אף על פי שאנו מקדישים ביוגה תשומת לב רבה לגוף הפיזי, זהו רק צעד ראשון עבורנו.
מטרתנו לגרום לכך שההכרה תנהיג את הגוף, ולא ההיפך. זוהי הסיבה שנתאמן בשיפור יכולת הריכוז. נשקיט את ההכרה והתרוצצות החושים בעזרת תרגילי ריכוז. 
אך כמו תמיד גם כאן, צריך להתאמן כדי להשיג תוצאות. אם נתאמן בחריצות נקצור את הפירות ואף נשתפר מחוץ לשיעורי היוגה בהתנהלות היומיומית שלנו.

bottom of page