top of page

חשיבות בלוטת התריס לפי היוגה / הדס חסון

מעטים בלבד מבינים שניתן להגיע בעזרת יוגה לכל כך הרבה הישגים ובמאמץ כה מועט.

אך מי שמשתוקק באמת להתקדם ביוגה נדרשת ממנו בעיקר התמדה לאורך זמן.

הגיעה העת בה כדאי לאנושות להתייחס לחיים לא רק כעניין חומרי, אלא מתוך הערכה לדברים נעלים יותר. 


  התקדמותו המנטאלית המהירה של האדם כיום מאיצה את התפתחותו הכללית   

 

הוא יבין בקרוב שהוא רוח טהורה ושעליו להתייחס לחומר רק בתור קרש קפיצה זמני להבנת חוקי הטבע בתוכו ובעולם החיצון. האדם יגלה במהרה שהוא טומן בחובו את הסודות העמוקים ביותר על פני תבל, ושהוא עצמו הינו התעלומה הגדולה ביותר שעלינו לפתור בחיים אלה. 
היוגים הקדמונים הבינו מזמן שנשמת בן אנוש היא עמוקה לאין חקר והציגו את תוצאות מחקריהם בפני העולם. מדהים עד כמה מדוייקות היו ידיעותיהם לגבי אנטומיית גופו ונשמתו של בן אנוש, ובאיזו יסודיות ועומק מדעי – אף מעבר לאלו של המדע המודרני - הם רואים ומבינים את תיפקודי המערכת הגופנית כולה.

 

  תרומת תנוחות (אסנות) היוגה לבריאות בלוטות ההפרשה הפנימית  


האתה- יוגים משיגים שליטה יוצאת דופן בגופם ואף מסוגלים להאריך את תוחלת החיים שלהם בעזרת אימון הרצון. הם מלמדים את אלה שבאים אליהם למטרה זו תרגילים פשוטים למדי שאיתם יוכלו להבטיח לעצמם און ובריאות טובה. 


האסנות החשובות ביותר למטרה זאת הן האסנות ההפוכות, ביניהן תנוחת החצי נר, ותנוחת נר מלא. סיבת השפעתם המרפאה הגדולה היא בכך שהן משפיעות לטובה על בלוטות ההפרשה הפנימית. בלוטות אלה ידועות גם בשם הבלוטות האלביביות, הואיל והן מעבירות את ההפרשה שלהן ישירות לדם במקום אל אברי הפרשת הפסולת (ביבי ההפרשה).

הגידול המלא, ההתבדלות והתיפקוד של חלקי הגוף השונים אפשריים רק כאשר קיימת פעולה מאוזנת של בלוטות ההפרשה הפנימית.

פעילות מאוזנת של הבלוטות מתבטאת בהפרשת הורמונים במידה הנכונה לתוך הדם.

פירוש השם "הורמון" הוא לגרות או לעורר, ואכן זהו תפקידם: לעורר בגוף תהליכי שיקום, פירוק חומרים וכו'.

כל בלוטה וההשפעה הייחודית לה.

אם הפרשות אלה של הורמונים אינן תקינות, נוצרים במהירות תנאים פאתולוגיים בחלקים שונים של הגוף.

התראפיה של היוגה מכוונת להשיב לתקינותן את ההפרשות הפנימיות של בלוטות אלה וישנם תרגילים שונים שנועדו לחיזוק בלוטות שונות.


במאמר זה נתייחס לבלוטת התריס, היות והיא בלוטת ההפרשה הפנימית החשובה ביותר בגוף.

 

 

  תנוחת חצי נר (ויפאריטה קאראני אסנה) ובלוטת התריס  

תרגיל מצויין שהשפעותיו מועילות בדרכים רבות הינו ויפאריטה-קאראני, והוא גם קל מאוד לביצוע.

תרגיל זה הכרחי לאדם המודרני החי במתח ובחיפזון, כיוון שהוא מאפשר שליטה מוחלטת באותו מרכז-זמן של הגוף האנושי המוכר כבלוטת התריס. עובדה מוכחת היא, שתת-התפתחות או חסר בבלוטה זו בילדים מלווה בסימנים של תשישות מנטאלית. תת-פעילות של בלוטת התריס גורמת לאיטיות במחשבה ובדיבור, בעוד שפעילות יתר שלה מביאה לחשיבה מהירה ונטיה חסרת מעצור לדבר ולעבוד, מה שמוביל בהרבה מקרים לגמגום, לחוסר שקט, לעצבנות ואפילו לבעיות בלב.


גופו של אדם עצבני זקוק לכמות גדולה של חמצן עקב פעילות מוגזמת של מרכז-הזמן או בלוטת התריס. כשנוצר בגוף מחסור בחמצן, הלב צריך לעבוד בקצב מהיר כמו של בלוטת התריס, כך שעל ידי זרימה מחזורית מהירה יותר, יוכל הדם לספק לכול הגוף כולו די חמצן וחומרי תזונה. גם במקרים אלו, אפשר לשקם את המצב לנורמלי בעזרת תירגולי ויפאריטה-קאראני. אם המוח מגורה אז הוא נרגע מהר, העצבים משוחררים מכול מתח והלב, ביחד עם בלוטת התריס החיונית, שניהם מתמלאים בחיים חדשים.


באותה תנוחה "הפוכה" מעבר הזמן גם הוא הופך כיוון, או במילים אחרות אנו הופכים צעירים יותר. הצטננויות נרפאות בלי בעיה, קמטים בפנים מתיישרים, שיער אפור נעלם באימון מתמיד וממושך וכול המערכת נטענת בפראנה או כוח חיוני. תוצאות נהדרות מושגות לפעמים על ידי האתא-יוגים כתוצאה מאימון בתירגולי הויפאריטה-קאראני. הם נשארים בתנוחה זו במשך זמן ארוך וכך משחררים כוחות שמחדשים נעורים בגוף כולו ומעניקים ליוגי מראה שהזמן לא השאיר בו את אותותיו. כמה מהם נראים כאילו לא עברו את גיל עשרים וחמש, למרות שלמעשה הם בני למעלה מששים. זוהי תוצאה של שליטה בבלוטת התריס.


מקלעת השמש הגדולה או הסוריה- נאדי ממוקמת בשורש הטבור, בעוד מקום מושבו של הצ'אנדרה-נאדי (או מרכז הירח) הוא בשורש החך. בטרמנולוגיה הסמלית של היוגי, נאמר על הסוריה או השמש שהיא אוכלת את הנקטר מעניק החיים וכך גורמת מידי יום לקיצור חיי האדם. בתרגיל הויפאריטה קאראני "מתהפך" המנח של הגוף, מרכז הירח הופך להיות תחתון ומרכז השמש עליון. כתוצאה מכך, חיים חדשים מוזרמים למערכת וגורמים לחידוש הנעורים של כל הגוף. האדם הופך להיות נאה ובעל פנים קורנות הודות לאנרגיה חדשה המוזרמת תמידית. הבעה רוחנית תתפשט על פניו של המתרגל. תירגול רציני של תנוחה יוגית זו עשוי אף לסייע הארכת תוחלת חיינו.

 

 

  תנוחת הנר המלא (סארוואנגאסנה) ובלוטת התריס  

תרגיל היוגים רואים בביצוע קבוע של סרואנגאסנה (תנוחת הנר) חשיבות עליונה.

דבר זה נובע מההבנה כי יש לאסנה זו השפעה על הוישודהא צ’קרה.

מקלעת צווארית זו, הוישודהא צ'אקרה, היא המרכז האנרגטי המאזן בין צרכי הגוף הפיזי ומביא להרמוניה פנימית.

 

באיזור הוישודהא צ'אקרה, בצוואר, ממוקמת בלוטת התריס, המושפעת באופן ישיר וניכר ביותר מהסרוואנגאסנה (עמידת הכתפיים, הנר).  בהסבר מקוצר וכללי, הבלוטה מייצרת הורמון הנקרא "תירוקסין". הורמון זה מווסת את ייצור האנרגיה בכל התאים ומשפיע על קצב הגדילה ואצל ילדים הוא משפיע גם על ההתפתחות של מערכת העצבים. על בלוטת התריס יושבות ארבע בלוטות קטנות ועגולות, או זקיקים: הפארתירואידים, שתפקידן לשגר הורמון הקרוי "קלציטונין", המווסת את חילוף החומרים של הסידון והזרחן  ולפקח על רמת הסידן והזרחן בדם. שמה הנוסף של בלוטת התריס הוא בלוטת המגן. שם זה ניתן לה כי היא מהווה את אחד האמצעים החזקים ביותר שהטבע יצר כדי להגן על גופנו מרעלים


ביתר פירוט: פעולתה הפיזיולוגית של בלוטת התריס, או התירואיד, היא הפרשת הורמוני התריס T3 ו- T4 אשר משפיעים בתורם על כל תא מתאי הגוף . הודות לפעולתם המשולבת יש להורמוני תריס אלו השפעה ניכרת על פעולתם של בלוטות אחרות והורמונים אחרים כמו אדרנלין וקורטיזול. לכן תיקון פעולתה של בלוטת התריס יכול לגרום לשיפור תיפקודן של בלוטות ההפרשה האחרות.

 

כיום ידוע כי ביצוע קבוע של אסנה זו מביא לאיזון ברמת ההורמונים שמופרשים מבלוטת התריס (T3 ו- T4 ), וגם ברמת ההורמונים המשפיעים על הפעילות התקינה של הבלוטה (TSH, TRH ). ידוע כי מצבים של יתר או תת פעילות תת-קליניים של הבלוטה (ערכי T3 ו- T4 נורמליים וערכי TSHמעל או מתחת לנורמה רק במעט, ללא הסתמנות קלינית) יכולים לגרום לירידה קוגניטיבית, עצבנות, עייפות, דכאון, מניה וחרדה.

 

כאשר הספקת הורמון בלוטת התריס אינה מספקת לבריאות תקינה, התוצאה היא מנת החמצן מוקטנת, וחילוף החומרים הבסיסי עלול לרדת עד לארבעים אחוז למטה מן התקין לגילו, גבהו ומשקלו של האדם. חילוף חומרים בסיסי נמוך במידה בלתי-תקינה עלול לגרום לסוגים מסויימים של השמנה. גם מצבים אלו יכולים להמנע מביצוע יומ-יומי של סארוואנגאסנה. בנוסף בלוטת התריס אחראית על חוש הזמן בגוף ולפי הראיה היוגית היא אחראית על מהירות הדופק (Heart Rate ), זמני יציאות ופעולת מעיים, קצב המטבוליזים, הדיבור והנשימה. היא קובעת אם נתנועע, נקלוט ונבין באיטיות או במהירות. ביצוע קבוע של תנוחה זו מוביל למשקל גוף מאוזן ואיזון מטבולי.

 

בזכות השפעתה הנפלאה על הגוף כולו קראו החכמים היוגים הקדומים לאסנה זו "אסנה של כל הגוף".

"סארווא" פירושו שלם, "אנגא" פירושו "גוף".

 

ניתן לחלק את ההשפעות המיטיבות של תנוחה זו למבנים באזור הצוואר, ביניהם כאמור בלוטת התריס - האחראית על קצב המטבוליזם ומשקל הגוף, בלוטת יותרת התריס (הפאראתירואיד) - האחראית על משק הסידן זרחן בגוף- מערכת השלד, בלוטות הלימפה כחלק מהמערך החיסוני, מיתרי הקול והלוע, קולטני לחץ הדם (carotid sinuses ), שרירים באזור הצוואר והעורף, החוליות הצוואריות ומקלעת העצבים הצווארית.

 

כמו כן, ידועות ההשפעות המרפאות העקיפות על שאר הגוף, ביניהן מערכת הנשימה, מערכת העיכול, תהליכים קוגנטיביים-פסיכיאטריים כמו התפתחות נפשית והתבגרות מינית ומבנים חשובים בפנים (עיניים, אוזניים).

 

תנוחת הסארוואנגאסנה מומלצת בתקופת הילדות הכוללת תהליכי גדילה מסיביים, עקב ההשפעה החיובית שלה על הפאראתירואיד ומערכת השלד וכן עבור נשים עקב יכולתה למנוע מצבים של דילול עצם (אוסטאופורוזיס) והסתיידויות השכיחים אצל נשים בגילאים מאוחרים יותר.

 

  כיצד אופן התירגול יוצר את הטבה בריאותית  


אחת הסיבות  להשפעתה המיטיבה של הסארוואנגאסנה היא קליטת קרינה הפוכה מהרגיל.

בעמידה ובהליכה רגילה אנו מקבלים מהאדמה דרך רגלינו קרינה שלילית, ומחלל העולם קרינה חיובית.

בתנוחת הנר האורגניזם נמצא במצב הפוך.
התנוחה מותחת את חלקם של שרירי הכתף ומנעול הסנטר מול החזה העליון מפעיל לחץ נוסף על בלוטת התריס, לחץ שבאמצעותו נשמרת הפרשתה ברמה שווה. ברגע שהגוף חוזר למצבו הקודם, זורמת זרימת דם חזקה לתוכו, כמו סכר שנפתח, ושוטפת אותו.


יסודיאן מגדיר תרגיל זה בתור "התרגיל המושלם ביותר המרגיע ומרענן את העצבים". לדבריו, אימון של שני חודשים בתרגיל זה יועיל למחזור הדם, לחילוף החומרים ולעירנותנו הרוחנית יותר מכל התרופות היקרות, טיול הבראה או טיפול בגלים קצרים.

 

 

 

  ביבליוגרפיה  

 

יסודיאן, "יוגא ובריאות", יסודיאן,  SELF RELIANCE THROUGH YOGA     
ס. דיוננדה, ספר היוגה השלם, ד"ר שרון קליינטמן, ד"ר מ. סמואלס, ספר הילד הבריא

bottom of page